De functies van onze huid
Zoekend naar een geschikte gezichtscrème of lichaamsverzorgingsproduct, word je geconfronteerd met technische termen als opperhuid, antioxidanten en vrije radicalen. U kunt deze passages natuurlijk gewoon negeren en de fabrikant vertrouwen. Het is echter veel logischer om wat tijd te besteden aan het omgaan met de structuur en processen van de huid. Hierdoor zijn veel tips over de gezondheid van de huid beter te begrijpen en kan de kwaliteit van cosmetische producten beter worden beoordeeld.
Geavanceerd zintuig met veel lagen
Je huid bestaat in principe uit drie lagen, waarvan de zogenaamde hypodermis de diepste is. Het bestaat uit een ensemble met bloedvaten, zenuwen, bindweefsel en vetweefsel. Overigens zijn maar weinig mensen zich ervan bewust dat de zon kortgolvige IR-straling bevat die niet opwarmt en dus niet wordt opgemerkt. Het zijn echter juist deze stralen die het onderhuidse weefsel bereiken en schade kunnen veroorzaken die we als verslapping van de huid waarnemen.
Hierboven bevindt zich de elastische dermis, waarin zich afweercellen, bloedvaten, talgklieren en haarwortels bevinden. Verschillende invloeden van buitenaf, zoals de UV-A-stralen van zonlicht, dringen er doorheen en verzwakken bijvoorbeeld de huideigen afweermechanismen en flexibele vezels. Last but not least bevordert dit de vorming van rimpels. Het spreekt voor zich dat zuiverende verzorgingsproducten tegen acne net zo effectief moeten zijn als anti-aging cosmetica die bestaande tekenen van veroudering zoals kraaienpootjes verminderen.
De opperhuid is de bovenhuid die het basistrio van huidlagen afrondt. Op zwaarder beschermde gebieden, zoals de voetzolen, bereikt het een dikte van ongeveer 1,5 millimeter, terwijl het op de oogleden slechts 0,04 millimeter meet. Dit verklaart waarom de oogzone aanzienlijk gevoeliger is en speciale cosmetica verdient. Omdat de opperhuid meestal veel kleiner is dan een millimeter, is dit detail des te indrukwekkender: het bestaat uit vijf lagen die belangrijke taken op zich nemen.
Beschermende vacht en constant vernieuwingsproces
De opperhuid wordt beschermd door een beschermende zuurlaag bovenop. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat bacteriën op het oppervlak de toegang wordt ontzegd en water eraf rolt in plaats van binnendringt. Als je je al hebt afgevraagd waarom speciale complexen van actieve ingrediënten nodig zijn, zodat de huid tijdens het douchen wordt gehydrateerd, verklaart dit aspect, dat belangrijk is om te overleven, het fenomeen. Zonder dit effect zouden we immers snel opzwellen en dan verdrinken als we in aanhoudende regen lopen. Verschillende invloeden van buitenaf kunnen er echter voor zorgen dat deze beschermfilm kapot gaat of niet voldoende is en moet worden aangevuld met de juiste verzorging.
De bovenste huidlaag wordt gevormd door hoornvormende cellen, in vakjargon keratinocyten genoemd. Dat de dikte van deze hoornlaag mede afhangt van de belasting zie je terug in het eelt op de vingertoppen van professionele gitaristen. Van hun oorsprong in de diepere lagen van de epidermis migreren de keratinocyten naar de buitenste hoornlaag en worden uiteindelijk afgestoten als huidschilfers. Dit proces, dat ongeveer een maand duurt, is op twee manieren interessant voor huidverzorging:
Enerzijds vindt de afscheiding niet altijd gelijkmatig plaats en kan deze om verschillende redenen verstoord zijn. Daarom zijn verhelderende tonics of peelings die dode cellen verwijderen ten gunste van een egale teint interessant. Aan de andere kant is de gezonde opperhuid altijd in een vernieuwingsproces, wat kan worden bevorderd door de toevoer van belangrijke voedingsstoffen. Het grenst dus niet aan magie wanneer de teint er aanzienlijk vitaler uitziet dan voorheen dankzij een hoogwaardige samengestelde huidcrème.
Alleen medische onderzoeksresultaten worden in aanmerking genomen bij de formulering en effectief gebruikt om een mooie teint te bevorderen. Aangezien de constante reproductie van de opperhuid enige tijd in beslag neemt, zult u logischerwijs pas na een aantal weken gebruik het blijvende effect van een cosmetisch product zien.
Slimme afweermechanismen in de onderepidermis
Voor cosmetisch belang is het de moeite waard om in te zoomen op de twee onderste lagen van de epidermis. De zogenaamde stekelige cellaag bevat onder andere cellen die betrokken zijn bij het afweersysteem van het lichaam. Dit is ook waar het water zich ophoopt als je blaren op je huid opmerkt als gevolg van irritatie of ziekte. In de basaltlaag zorgen niet alleen stamcellen ervoor dat nieuwe keratinocyten worden gevormd voor de bovenliggende lagen van de epidermis. Hier bevinden zich ook de melanocyten, die bij blootstelling aan UV-B-straling het pigment melanine produceren. In termen van lichaamseigen bescherming tegen de zon wordt de huidskleur tijdelijk donkerder, wat u ervaart als een vakantiekleurtje.
Hoe snel of intensief deze bruine kleur ontstaat, hangt vooral af van het genetische huidtype. Om verschillende redenen, die voor ons een apart artikel waard zijn, kunnen permanente afzettingen in cellen voorkomen. Deze zijn uitwendig zichtbaar als ouderdomsvlekken. Daarom is uitgebreide UV-bescherming in de kinderopvang van jongs af aan belangrijk. Op deze manier bereikt het eigen afweersysteem van de huid niet zo snel zijn grenzen en worden vroege tekenen van veroudering vermeden.
Waarschuwingssignalen, vrije radicalen en antioxidanten
De huid is het grootste sensorische orgaan en vervult tal van taken. Het beschermt het lichaam tot op zekere hoogte tegen invloeden van buitenaf en geeft invloeden aan die gevaarlijk kunnen zijn. Een van deze waarschuwingssignalen is het onaangename gevoel dat ontstaat bij extreme kou, bij hitte of bij contact met agressieve stoffen.
Daarom moet u het serieus nemen en dienovereenkomstig reageren wanneer de huid alarm slaat. Er gaan echter geruchten dat veel gifstoffen via zweet en huid worden uitgescheiden. Andere organen zoals de lever, nieren en darmen zijn hiervoor veel relevanter.
De huid is de klok rond bezig met een grote verscheidenheid aan processen en moet talloze invloeden afweren. Onder andere gedegenereerde cellen worden onschadelijk gemaakt zodat er geen huidkanker ontstaat. Melanine wordt geproduceerd om de zonnestralen tegen te gaan. Kleine huidletsels moeten worden gerepareerd en eczeem moet worden ingedamd. Daarnaast produceren alle afweerreacties diverse afvalstoffen die afgevoerd moeten worden. Vooral als de belasting hoog is, ontstaan onvolledige moleculen met een breukpunt. Deze worden ongebonden of vrije radicalen genoemd en kunnen oxidatieve stress in het huidweefsel veroorzaken en selectief of volledig vernietigen.
Als bijvoorbeeld een stamcel in de basaltlaag wordt aangetast, tast dit de celvernieuwing van de opperhuid aan en heeft uiteindelijk een negatief effect op de teint. De vorming van vrije radicalen wordt onder andere versneld door UV-straling, sigarettenrook en milieutoxines. Natuurlijk heeft het lichaamseigen beschermingssysteem een geheim wapen voor het wegvangen van vrije radicalen. De zogenaamde antioxidanten binden de onvolledige moleculen permanent en voorkomen hun negatieve effecten zoals oxidatieve stress. Het is echter gemakkelijk te begrijpen dat de voorraad van deze vrije radicalenvangers beperkt is en snel opgebruikt is gezien de vele milieu-invloeden van het heden.
Vrije radicalen zijn niet alleen in belangrijke mate betrokken bij een slechte teint en tekenen van veroudering van de huid. Onderzoek suggereert dat ze ook een rol spelen bij ernstige ziekten zoals kanker. Een uitgebalanceerd dieet rijk aan antioxidanten is daarom erg belangrijk voor de lichamelijke gezondheid. Hetzelfde geldt voor de esthetiek van de huid, die ook kan worden voorzien van antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E door cosmetische producten.